Jacob van den Borne uit Reusel loopt weer voorop

Met een nieuwe techniek zijn gewassen op akkers tot op de plant nauwkeurig te bespuiten. Bij aardappel-bedrijf Van den Borne in Reusel wordt er al volop mee getest.

Inmiddels zijn er al verschillende testen mee gedaan op het aardappelbedrijf in Reusel, dat al vele jaren naam maakt met toepassing van innovaties, vooral op het vlak van de precisielandbouw. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat gewassen op akkers veel nauwkeuriger en daarmee efficiënter kunnen worden bespoten dan tot nog toe. Voor het eerst wordt het mogelijk om met een spuitmachine per individuele plant te bepalen hoeveel middelen worden afgegeven, bijvoorbeeld voor onkruidbestrijding. "Als je zo gericht kunt bespuiten, en dus uiteindelijk ook kunt voeden, dan leidt dat tot een enorme besparing van middelen. Dat is goed voor de boer én voor het milieu."

 

Heel apart

 

Van den Borne bouwde de nieuwe installatie afgelopen jaar op een bestaande spuitmachineBij een presentatie hoorde Jacob van den Borne over de 'wonderbaarlijke' nieuwe techniek, waarvan hij 'bijna niet kon geloven dat het al mogelijk zou zijn'. Als je de Reuselnaar ergens mee triggert, dan is het met dit soort noviteiten. "Daar hou ik van hè. Dan denk ik: kom het maar eens laten zien."

Inmid. ,,Het is heel apart om daarmee rond te rijden", zegt hij. ,,Normaal gesproken wordt de afgifte bepaald door je snelheid; hoe harder je rijdt, hoe sneller de machine de middelen afgeeft. Nu worden op voorhand data ingevoerd, zodat de machine precies weet hoeveel hij op welke plek moet afgeven. De spuitdoppen gaan continu open en dicht. Het personeel noemt het gekscherend 'de pruttelmachine'."

Het bedrijf achter deze innovatie is het Tilburgse BBLeap. Financiële steun bij de ontwikkeling is er van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. De data om te komen tot een optimaal 'spuitbeeld' worden vergaard door sensoren, satellietbeelden en drones. ,,Omdat de techniek zo nauwkeurig werkt, moeten de data navenant zijn."


Bron: Eindhovens Dagblad 02-01-21